Hörneå bys hemsida www.becken.se
Kvarnar i närområdet
I en artikel från 2020-04-14 besöktes kvarnen i Håknäsbacken. Kort därefter besöktes kvarnen i Hörnsjö och den i Olofsfors. Det är bra att ha koll på kvarnarna ifall man behöver mjöl. Två av kvarnarna synes vara ganska intakta, och en av dem verkar vara i drift för historiska evenemang, den i Olofsfors.
Bild 1. Håknäsbackens kvarn på andra sidan av Öre älv. Bilden är från en tidigare artikel om Kvarnen.
Bild 2. Kvarnen förvaltas således av Nordmalings Kommun. Bilden är från en tidigare artikel om Kvarnen i Håknäsbacken.
Bild 3. Kvarnen i Hörnsjö, utmed Hörnån. Detta är således några mil uppströms ån från Hörnefors.
Bild 4. Redaktör Lena Lindholm betraktar två gamla kvarnstenar utanför kvarnen i Hörnsjö. Den vänstra i bild är huggen i sten, kanske från den kända kvarnstensgruvan i Lugnås, nära Mariestad. Den högra är gjuten i betong, en metod som ersatte dyra huggna kvarnstenar. Denna sten är från "Hälsingborgs Kvarnstensfabrik", enligt en ingjuten plakett.
Bild 5. Kvarnen i Olofsfors. Bakom kvarnen ses det gamla Olofsfors järnbruk.
Bild 6. Kvarnen i Olofsfors, med själva forsen närmast i bild. Forsen tjänade både kvarn och järnbruk.
En kort artikel, men för den som letar en kvarn kan informationen vara nyttig! Kvarnar är idag udda företeelser men var vanliga förr i tiden. Byn Hörneå/Bäcken hade en egen sk skvaltkvarn i sin bäck, som sedermera byggdes om till en spånhyvel. Söker man sig till den närliggande byn Hössjö berättas att det 1826 fanns 18 kvarnar fördelade utmed två mindre vattendrag, i "Kvarnbäcken" och "Fungnäsbäcken".
Gunnar Engström, 2020-05-24
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se